Waarom een geheimhoudingsverklaring opstellen?

Een zeer belangrijk document waar vandaag de dag veelvuldig gebruik van wordt gemaakt binnen de zakenwereld is natuurlijk de zogenaamde geheimhoudingsverklaring. Van zodra er sprake is van een bepaald samenwerkingsverband tussen verschillende partijen heeft dit als gevolg dat er bepaalde informatie dient te worden uitgewisseld. Zoveel spreekt voor zich. Op zich is hier als vanzelfsprekend helemaal niets mis mee, ware het niet dat er op deze manier natuurlijk wel waardevolle informatie van jouw bedrijf op straat kan komen te liggen. In ieder geval, wil je graag meer te weten komen over een geheimhoudingsverklaring opstellen? Neem dan zeker de onderstaande informatie door!

Wat is een geheimhoudingsverklaring?

Laten we om te beginnen eerst even kijken naar wat zo’n geheimhoudingsverklaring nu eigenlijk precies is. Zoals de naam van dit document al enigszins duidelijk maakt gaat het hierbij om een verklaring die is bedoeld om ervoor te zorgen dat er geen gevoelige informatie van een bepaalde onderneming zomaar openbaar wordt gemaakt. Het is uiteraard geen probleem dat er bij het ondergaan van een samenwerkingsovereenkomst bepaalde data wordt gedeeld tussen de bedrijven die er deel van uitmaken, maar daar staat tegenover dat deze informatie niet verder mag worden gedeeld met andere partijen. Het opstellen van een geheimhoudingsverklaring voorkomt dit.

Wanneer laat je een geheimhoudingsverklaring opstellen?

Er zijn twee verschillende situaties waarin een geheimhoudingsverklaring opstellen interessant is. In eerste instantie komen er tegenwoordig veel meer samenwerkingsverbanden voor tussen verschillende bedrijven ten opzichte van vroeger. Niet zelden is het daarbij bovendien zo dat deze samenwerkingsverbanden ontstaan tussen bedrijven die zelfs niet in hetzelfde land zijn gevestigd. Dit hoeft uiteraard niet direct een probleem te zijn. Wel moet je ervoor zorgen dat jouw rechten en intellectuele eigendommen op gepaste wijze kunnen worden beschermd. Een geheimhoudingsverklaring opstellen kan daar in principe zonder probleem voor zorgen.

Een geheimhoudingsverklaring opstellen is niet alleen interessant voor de situatie waarin je een samenwerking aangaat met een ander bedrijf. Ook bij het opstellen van een arbeidscontract wordt er vandaag de dag zeer vaak voor gekozen om gebruik te gaan maken van een dergelijke verklaring. Dit niet in het minst omdat het verleden duidelijk heeft gemaakt dat ook werknemers zomaar gevoelige bedrijfsinformatie kunnen lekken. Door gebruik te maken van een geheimhoudingsverklaring kan dit in principe op een zeer efficiënte manier worden voorkomen.

Kan je dit zelf doen of toch maar beter niet?

Een geheimhoudingsverklaring opstellen lijkt op het eerste zicht niet zoveel voeten in de aarde te hebben. Er zijn op het internet dan ook meer dan voldoende voorbeelden van dergelijke documenten terug te vinden. Door gebruik te maken van een dergelijk voorbeeld weet je in grote lijnen wat er allemaal in deze verklaring opgenomen dient te worden. Dit gezegd hebbende is het echter tevens van belang om er rekening mee te houden dat er vaak specifieke zaken moeten worden vermeld die vooral slaan op jouw onderneming. Door zomaar jouw verklaring te baseren op één of meerdere voorbeelden die je op het internet hebt gevonden gaat deze informatie uiteraard verloren en dat is niet de bedoeling. Zeker bij voor het eerst een geheimhoudingsverklaring opstellen is het dan ook met absolute zekerheid een aanrader om een jurist of advocaat in te gaan schakelen.